Cena kup teraz po zalogowaniu

 


Melissa officinalis


MelisaRoślina wieloletnia.

Pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego i Azji Mniejszej.Surowcem przyprawowym melisy są liście i ziele.Liście nadają potrawom aromatyczny smak.Oryginalny aromat melisy harmonijnie łączy się z innymi przyprawami,dzięki czemu tworzy doskonałe kompozycje smakowe.Melisa w połączeniu z koprem,estragonem i ogórecznikiem stanowi idealny dodatek do zielonej sałaty.Świeże liście melisy są przyprawą do sosów,surówek,drobiu,cielęciny,grzybów i ryb morskich.Liście melisy są wykorzystywane w przemyśle spirytusowym przy wyrobie wódek,likierów ziołowych.W przemyśle farmaceutycznym melisa jest wykorzystywana do produkcji mieszanek ziołowych.Melisa posiada właściwości przeciwskurczowe,przeciwbakteryjne,przeciwwirusowe,uspokajające i obniżające ciśnienie krwi. Działa przeciwzapalnie w schorzeniach układu pokarmowego.

Wymagania: dobrze rośnie w warunkach klimatycznych Polski.potrzebuje stanowiska słonecznego,,ciepłego,osłoniętego od wiatru,gleba powinna być żyzna,lekka,zasobna w wapń.Melisę można uprawiać z siewu wprost do gruntu, z rozsady lub przez podział rośliny matecznej.Melisę zbiera się przed kwitnieniem.