Salvia officinalis
Odmiana:

Culinaria


bardzo aromatyczna szałwia z dużymi liśćmi, idealna do zastosowania w kuchni, bardzo dekoracyjna

Właściwości lecznicze

Dzięki obecności olejku eterycznego i karnozolu szałwia działa antyseptycznie, grzybobójczo i przeciwpotnie, a także hamuje laktację. Zawarte w niej garbniki działają natomiast ściągająco i przeciwzapalnie. Niektóre składniki olejku eterycznego, jak cyneol i borneol, a także karnozol, wykazują silne właściwości antybiotyczne.

Zastosowanie w lecznictwie

Wskazaniem do stosowania szałwii lekarskiej są zaburzenia układu trawienia oraz nadmierna potliwość. Po podaniu nalewki działanie przeciwpotne jest odczuwalne już po około 2-3 godzinach i może się utrzymywać nawet kilka dni. W przewodzie pokarmowym wyciągi z szałwii hamują wzrost saprofitycznej flory bakteryjnej, przeciwdziałają nadmiernej fermentacji jelitowej, ułatwiają trawienie pokarmów, działają wiatropędnie. Wyciągi wodne z szałwii stosuje się natomiast do płukania w stanach zapalnych błon śluzowych i nieżytach jamy ustnej, dziąseł i gardła. Poza tym również zewnętrznie w dolegliwościach skórnych, takich jak wypryski, otarcia naskórka, drobne skaleczenia. Szałwia wchodzi w skład mieszanek ziołowych przygotowywanych przez przemysł zielarski o nazwach: SEPTOSAN (stos. w stanach zapalnych jamy ustnej), PEKTOSAN (stos. w nieżytach górnych dróg oddechowych, TANNOSAN (stos. w przewlekłej biegunce).

Nalewka: 100 g liści zalać 500 ml 70% alkoholu lub czystej wódki i macerować przez 2 tygodnie (pijemy po 20-40 kropli w przypadkach nadmiernej potliwości i w zaburzeniach trawiennych)

Napar: 1 łyżeczkę rozdrobnionych liści zalać szklanką wrzątku i zaparzać pod przykryciem 10 min (pić 3 × dziennie po pół szklanki w zaburzeniach trawiennych; zewnętrznie do płukania jamy ustnej)
Zastosowanie w kosmetyce

Dzięki właściwościom dezynfekującym, ściągającym i przeciwzapalnym, olejek stosowany jest jako składnik past do zębów, płynów do płukania ust, dezodorantów, mydeł, szamponów. Wyciągi wodne polecane są do kąpieli i płukanek. Są też doskonałym środkiem do pielęgnacji włosów (dla brunetek), nadającym im bardziej wyrazisty kolor i połysk.

Szałwia lekarska w kuchni

Młode liście szałwii charakteryzują się specyficznym, silnym korzennym aromatem i gorzkawo- cierpkim smakiem. Są wspaniałą przyprawą zwłaszcza do tłustych mięs, wędlin i pasztetów, a także do sosów, ryb, twarogu, sałatek i kanapek. W rejonach północnych Włoch, w Szwajcarii, w południowych Niemczech znane są ciasteczka szałwiowe zwane myszkami. Są to świeże liście szałwii, maczane w cieście naleśnikowym i smażone na maśle.

Miód szałwiowy

Szałwia lekarska jest rośliną miododajną. Miód wytwarzany z tej rośliny jest bardzo aromatyczny i wysoko ceniony. Spożywanie miodu szałwiowego zalecane jest w chorobach układu pokarmowego, w stanach zapalnych oraz wrzodach żołądka i dwunastnicy.



źródła: Kohlmünzer S., Farmakognozja (2007)
Senderski M., Prawie wszystko o ziołach
Panacea-Leki ziołowe/3/2009
Zioła dla zdrowia i urody. Praktyczny poradnik (wyd. Agora)