Cena kup teraz po zalogowaniu

 


Artemisia dracunculus

Estragon
Roślina wieloletnia.W stanie dzikim występuje w krajach śródziemnomorskich, w środkowej Azji i Ameryce Północnej.Wykorzystuje się liście estragonu,które w stanie świeżym odznaczają się słabym zapachem, po wysuszeniu natomiast ma silnym i swoistym.Smak estragonu jest ostry,gorzki, korzenny.Stosuje się jako przyprawę do mięs,zup,sosów,ryb,jaj,marynat i kwaszonych warzyw.Bylica estragon służy do wyrobu octu i musztardy estragonowej.Pobudza wydzielanie soków trawiennych,działa żółciopędnie,moczopędnie i rozkurczowo.Wymagania:bardzo dobrze rośnie w warunkach klimatycznych Polski.Najlepiej rośnie na glebach żyznych,dostatecznie wilgotnych,średnio zwięzłych i stanowisku słonecznym.Uprawa plantację estragonu zakłada się na 3-4 lata,rośliny rozmnaża się z rozsady lub przez podział roślin starszych.