Cena kup teraz po zalogowaniu

 


 

Lavandula officinalis

Lawenda Lekarska
Lawenda lekarska-Lavandula officinalis L.
Rodzina:Wargowe-Lamiaceae
Roślina wieloletnia. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemne.W naszych warunkach w czasie bezśnieżnych i ostrych zim wymarza.Jako przyprawa wykorzystywane są liście lawendy,charakteryzujące się gorzkim smakiem i silnym zapachem.Kwiaty lawendy są stosowane w ziołolecznictwie.Lawenda jest przyprawą kuchni francuskiej,hiszpańskiej i włoskiej.Nadaje się do pieczonej jagnięciny,do ryb,zup,galaretek. Wchodzi w skład przyprawy prowansalskiej.Lawenda posiada właściwości uspokajające,przeciwskurczowe,żółciopędne,bakteriostatyczne i dezynfekujące.Wymagania:lawenda lubi stanowiska słoneczne, osłonięte od wiatru,jest wrażliwa na niskie temperatury,potrzebuje gleb ciepłych,lekkich a zarazem żyznych zasobnych w wapń.Lawendę uprawia się z rozsady,poprzez sadzonki uzyskane dzięki metodzie kopczykowania oraz przez podział starszych roślin.Liście lawendy zbiera się w maju a kwiaty na początku kwitnienia.

Lawenda Lekarska